Tippek a chia-mag felhasználására
Szuper hasznos ötleteket ismerhetünk meg a következőkben a chia-mag felhasználásáról. Ezekben az apró magvakban ugyanis számos lehetőség rejlik.
A mai egészségtudatos gasztrokultúránkban is első helyet foglalnak el a szuper élelmiszerek, vagyis a superfood-ok. A chia-mag is ennek a napjainkban igazán elismert kategóriának a táborát erősíti. Tehát nem is kérdés, hogy kötelező-e ezt a nagyszerű alapanyagot a napi rutin részeként a táplálkozásba beilleszteni.
Út a tányérig
Teljesen jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, honnan is ered ez a számos jótékony hatással megtűzdelt superfood?
A Közép-Amerikában őshonos növényt az aztékok és a maják fő táplálékként fogyasztották. Különleges erőt tulajdonítottak ennek az aprócska magnak. A harcosoknak kötelező volt fogyasztani, hiszen úgy tartották, kivételes erőnlétet biztosít. Többféle formában is fogyasztották, valamint a gyógyászatban is felhasználták.
Hogyan használd fel ötletesen a chia-magot?
Több helyen is olvashatjuk, hogy a chia-magot szórjuk egyszerűen a reggeli müzlihez, vagy éppen keverjük a salátánkhoz. Azonban ezeken túl is vannak lehetőségek.
Nem is akár milyenek! Nézd csak!
Chia-magos fasírt
Legyen az bármilyen főzelék, vagy csak egy egyszerűbb köret, a fasírt az egyik legkedveltebb feltétek közé sorolható, amelyből most a legegészségesebbet készíthetjük el.
Hozzávalók:
0,5 kg darált sertéscomb
1 tojás
3-4 tk chia-mag (lehetőség szerint darálva)
4 cikk fokhagyma (lereszelve)
1 fej vöröshagyma (finomra vágva)
fűszerpaprika ízlés szerint (opcionális)
őrölt bors
só
3-4 ek. petrezselyemzöld (finomra vágva)
Elkészítés:
A hozzávalókat és fél pohár vizet jól összedolgozunk egy nagy tálban, majd egy órán át pihenni hagyjuk. Kisebb golyókat formázunk a masszából, amelyeket süthetünk sütőben vagy serpenyőben is.
Tipp!
A sütéshez használj kókuszolajat, amelynek köszönhetően még egészségesebb lehet a fasírtod!
Diétázol? Kezdd a reggelt ezzel a karcsúsító málnás chia-magos keksszel!
Hozzávalók:
150g mogyoró
2 banán
0,5dl tej
1 ek. vanília kivonat
4 ek. málna lekvár
1 tk. chia-mag
Így készítsd el!
A megdarált mogyorót összedolgozzuk az összetört banánnal, majd hozzáadjuk a tejet és a vanília kivonatot. Kézzel golyókat formázunk a masszából. A golyókat lapítjuk, majd mindegyik közepére mélyedést nyomunk, amelybe a már korábban chia-maggal összekevert lekvárt töltjük.
Sütőpapírral bélelt tepsiben a 170 fokos sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
Vékonyabban és egészségesebben chia-maggal!