chia mag előnyei, receptek

Chia-mag – superfood-al az egészség megőrzéséért

2018. október 08. 10:22 - kpeti1989

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, amelyet már a 13. századtól termesztenek, számos jótékony hatással rendelkezik.

Az egyik legegészségesebb élelmiszerként tartott chia-mag rendszeres fogyasztásával egészségesebbek lehetünk.

Miért érdemes ezt az apró magot étrendünkbe beilleszteni?chia-mag-egeszseg.jpg

Elsősorban nézzük meg, melyek azok a tápanyagok, amelyek megtalálhatóak a chia-mag összetevői között.

 

  • Esszenciális zsírsavak: Az omega 3-6 esszenciális zsírsavak többféle feladatot is ellátnak a szervezeten belül. Rendszeres és megfelelő pótlásával csökkenthetőek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, megelőzhető az erekben vérrög kialakulása, valamint a koleszterin lerakódás is. Emellett fontos szerepet játszanak a zsírszövetek és a magas vérnyomás csökkentésében is.  A chia-mag fogyasztásával biztosítható a kiegyensúlyozott omega-3 és omega-6 aránya a szervezet számára.

 

  • Gazdag ásványi anyag tartalom: Ezek az igazán apró magok vas, kálium, foszfor, kalcium, cink, magnézium, mangán, molibdén, niacin és folsav tartalommal is rendelkezik.

 

  • Magas antioxidáns hatás: A chia-mag gazdag antioxidánsokban is, amelynek köszönhetően segítségével a szabad gyökök elleni küzdelemben is hatékonyan léphetünk fel. Az antioxidánsok hatékonyak az öregedési folyamatok késleltetésében, valamint segítségükkel betegségek kialakulása is megelőzhető.

 

  • Kiemelkedően magas rost tartalom: A rostok a szervezetünk által nem emészthető növényi szénhidrátok. A chia-mag magas rost tartalmú élelmiszer, hiszen a szénhidrát tartalmának közel 90 %-át rostok alkotják. A világon az egyik legjobb rostforrású táplálék, amelyet béltisztításra is használhatunk.

 

  • Glikémiás indexe: 2,8

 

  • Cukorbetegség kezelésében: A chia-mag hatékonyan alkalmazható a 2-es típusú diabétesz kezelésében, hiszen fogyasztásával támogatható az inzulinszint megfelelő értékének beállítása. Alacsony glikémiás index értéke révén megelőzi a hirtelen vércukorszint emelkedést, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

 

  • Kiváló fehérje forrás: A chia-mag 14%-a fehérje, amelynek köszönhetően hatékony segítség diétázók számára, valamint vegetáriánusok számára is nagyszerű kiegészítő táplálék.

 

A chia-mag tehát bátran és biztonságosan fogyasztható a mindennapi étrend részeként, bármely táplálkozási formában. Segítségével egészségesebbek és vékonyabbak is lehetünk.

Fontos!

A chia-mag egy sokoldalú és egészséges táplálék, amely mellett elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend egyaránt. Továbbá nélkülözhetetlen a rendszeres és folyamatos orvosi szűrés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chia-mag-elonyei.blog.hu/api/trackback/id/tr2214288553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása