chia mag előnyei, receptek

Chia a mindennapokban

2018. november 09. 08:48 - kpeti1989

A chia-mag napjaink egyik legdivatosabb és legnépszerűbb szuper élelmiszere, amely igazán értékes tulajdonságokkal rendelkezik. Kedvező fogyókúrás és élettani hatásokkal rendelkezik, amely fogyasztását könnyedén beilleszthetjük bármely étrendbe.

Ezek az apró magvak jó hatással vannak egészségünkre, továbbá sok esetben hatékony kiegészítői a súlycsökkentő diétának is, hiszen folyadék hatására képesek saját tömegük többszörösére megduzzadni, amelynek következtében jóllakottság érzetet biztosítanak fogyasztójuk számára.chia-mag.jpg

Rostok a táplálkozásban

A bélflóra és az emésztés egészséges működéséhez elengedhetetlen a rostokban gazdag táplálkozás, vagyis pontosabban a megfelelő mennyiségű rost bevitel. Az elegendő rost fogyasztásával ugyanis csökkenthetőek egyes betegségek kialakulási kockázata, többek között megelőzhető a cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a daganatos betegségek, valamint a szívbetegségek kialakulása is.

Táplálkozásunk során a rostok mindkét fajtája, vagyis a vízoldékony és a nem vízoldékony rostok fogyasztása is fontos szerepet tölt be. Ezek az anyagok ugyanis elengedhetetlenek a székrekedés kezelésében és megelőzésében egyaránt. Azonban a civilizált országokban napjainkban a szükséges rostbevitel töredékét fogyasztják csak, így fontos figyelni a rost bevitelre.

Fontos!

A rostban gazdag táplálkozás mellett elengedhetetlen a megfelelő folyadék fogyasztás, mert az előnyök könnyen hátrányok lehetnek!

Mi történik a túlzott rost fogyasztás esetén?

Kevesen tudják, de a túlzott rost fogyasztás komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Vagyis, mint sok más esetben itt is megoldás az arany középút.

Túlzott rost fogyasztással járó panaszok:

  • székrekedés, hasmenés
  • puffadás
  • hasi fájdalmak

 Chia-mag rost tartalma

Fontos a mennyiség?

A chia-mag rendkívül magas rost tartalommal rendelkező termék, amelynek a napi elfogyasztható mennyisége az emésztőrendszer egészségének fenntartása és megőrzése érdekében korlátozott.

Vagyis!

„Jóból is megárt a sok.” – szól a népszerű közmondás.

Mivel ezek az apró magvak a napi rostbevitel biztosításában fontos szerepet játszhatnak, így az ajánlott rendszeres napi fogyasztható mennyisége 15 grammra korlátozódik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chia-mag-elonyei.blog.hu/api/trackback/id/tr6614295109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása